Değerli okuyucular,
Beğeneceğiniz umuduyla 71. sayımızı dikkatinize sunuyoruz. bilig’in 70. sayısının son işlemlerini Moğolistan’dan yapmıştım. Bu sayının editörlük çalışmalarını ise Merkezi Milletler Üniversitesinin misafiri olarak iki haftalığına geldiğim Pekin’den yapıyorum. Kısaca MINZU olarak bilinen üniversitede her geçen gün güçlenen bir Uygur Dili ve Edebiyatı Bölümü var. 24-25 Ekim tarihleri arasında Bölümün kuruluşunun 65., fakülteye dönüşmesininse 10. yılı münasebetiyle ulusal bir sempozyum yapıldı. MINZU üniversitesi Türkolojinin Çin’deki en önemli merkezlerinden biri. Uluslararası bir merkez olma yolunda da büyük adımlar atılıyor, yüksek lisans ve doktora için gençler yurt dışına gönderiliyor, yabancı akademisyenler çağırılıyor. Türk dünyasının geri kalanıyla sıkı ve verimli işbirliği
içinde. Bunların sonuçlarının alınması uzun sürmeyecek. Bu sayımızdaki makalelerden biri MINZU üniversitesi Uygur Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Erkin Ariz ve burada misafir olarak bulunmuş Doç. Dr. Erhan Aydın’ın ortak yazısı. Makale Çin’de Tang devrinin başkenti, şimdiki adıyla Xi’an’da yeni keşfedilen 17 satırlık runik harfli eski Türkçe kısa bir metin hakkında. Eski Türk dili ve kültürünü çalışanların metnin her kelimesini didik didik edeceğine şüphe yok. Dergimiz güncel bir konudaki bu yazının yayımlanmasıyla tartışmaya bir nebze katkıda bulunmuş olacak.
Yer darlığından editör yazısında dergideki yazıları özetleme alışkanlığım yoktur. Ancak Javanshir Shibliyev’in makalesine de işaret etmek isterim. İş yeri adları Türkiye’de popüler dilciliğin duygusal tezlerle çokça tartıştığı, şu anda gündemde gerilere düşmüş bir konudur. Yazıda Bakü merkezindeki tabela ve levhalar sosyal bilim teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Makaleyle Azerbaycan’da ortaya çıkan köklü sosyal, politik ve ideolojik değişimlerin dil görünümünü nasıl etkilediği ve dil manzarasında oluşan değişiklikler tespit edilmeye çalışılıyor. Yazının toplumdaki değişmenin sokağa yansımasının akademik olarak nasıl incelenebileceği konusunda bir model oluşturacağını umuyorum.
Dergimizin bundan sonra kendine ait bir web sayfası olacak: http://bilig.yesevi.edu.tr. Dergiyle ilgili her tür işlemi bu sayfadan yürütmeye çalışacağız. Dergimiz elbette basılmaya devam edecek. Ama yazı sunumu, yazı takibi gibi işleri elektronik olarak yapacağız.
Saygılarımla,
Prof. Dr. Nurettin DEMİR
Yayın Yönetmeni