Son Sayı
Sayı: 111 Güz 2024
Editörden
Saygıdeğer Okurlar,
Yeni sayımızın sunumunu bir özel sayı duyurusu ile yapıyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde “Kazakistan’ın Sürdürülebilir Kalkınması için Uluslararası İşbirliği” başlıklı bir özel sayı yayımlamayı hedefliyoruz. Bu özel sayının editörü Nazarbayev Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aida Sagintaeva olacaktır. Bu özel sayının çerçeve metnini dikkatlerinize sunarım:
Uluslararası iş birliğinin dönüştürücü gücü, ulusal kalkınmanın kilit itici gücü olarak giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Gelişmiş devletlerle bilgi, beceri, kültürel değerler ve kaynak alışverişini kolaylaştıran iş birlikleri, özellikle yeni bağımsız olmuş devletlerde kapasite geliştirme, ekonomik büyüme, teknolojik ilerleme, kültürel zenginleşme aaçısından önemli katkı sağlamaktadır. Bu tür iş birlikleri; uluslararası ilişkiler, kültür, edebiyat, ekonomi, iş dünyası, eğitim, kamu sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma gibi çeşitli alanlarda büyüme ve gelişmeyi teşvik etmekle birlikte yerel ve küresel meydan okumaların aşılmasında ciddi öneme sahiptir.
Bu faydalara rağmen, uluslararası iş birliğinin karmaşıklığı dikkatli bir değerlendirme gerektirmektedir. Potansiyel eşitsizlikler ve güç dengesizlikleri gibi konular genç devletleri bağımlı bir konuma getirerek proje sonuçları üzerindeki etkilerini sınırlandırabilir. Böylece kalkınma çabalarının uzun vadeli sürdürülebilirliği riske girer. Ayrıca bu dinamikler, bilgi, kaynak ve kültürel anlatıların aktarımının öncelikle kalkınmış devletlere fayda sağladığı ve potansiyel olarak yerel bilgi ve kültürel uygulamaları bir kenara ittiği postkolonyal bir ilişkiye dönüşebilir. Bu nedenle kültürel hegemenya, ekonomik bağımlılık, beyin göçü ile yerel bilgi ve kültürel değerler gibi hususların da ele alınması büyük önem taşımaktadır.
Yukarıda özetlenen fırsat ve zorlukların farkında olarak bu özel sayı, çeşitli sektörlerdeki uluslararası iş birliği çabalarının Kazakistan’da eşitlikçi ve sürdürülebilir kalkınmayı nasıl teşvik edebileceğini araştırmayı amaçlamaktadır. Böyle bir çalışmanın, insani gelişimini ilerletme konusunda güçlü bir kararlılığa sahip genç bir cumhuriyet olan Kazakistan örneğine odaklanarak, gelişmekte olan diğer ülkelere ilham kaynağı olabilecek bir model sunacağına inanmaktayız. 1991’de bağımsızlığını kazanmasından bu yana Kazakistan birçok alanda çeşitli stratejik girişimleri hayata geçirmiştir. Bolaşak Uluslararası Bursu, Nazarbayev Üniversitesinin kuruluşu, uluslararası fuarlara ev sahipliği yapma, bölgesel diplomasi inisiyatifleri ve ekonomik ortaklıkları teşvik etme çabaları, Kazakistan’ın uluslararası iş birliğine ne kadar önem verdiğinin göstergeleridir. Bu çabalarda elde edilen başarıları ve karşılaşılan zorlukları inceleyen bu özel sayı, uluslararası iş birliğinin dönüştürücü gücünden sürdürülebilir bir şekilde yararlanma konusunda Kazakistan ve diğer Türk cumhuriyetleri için değerli bilgiler sunacaktır.
Kazakistan’da çeşitli sektörlerde kalkınmanın desteklenmesinde uluslararası iş birliğinin rolünü ele alan makale önerilerini memnuniyetle karşılıyoruz. İlgi alanlarımız arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, aşağıdakiler yer almaktadır:
-
Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi: Kazakistan’ın bölgesel ve küresel siyasetteki rolü, uluslararası örgütlere katılımı, barışı koruma çabaları ve diplomatik ilişkileri.
-
Kültürel Değişim ve Karşılıklı Anlayış: Sanat, edebiyat, müzik ve kültürel programların kültürlerarası anlayışın teşvik edilmesi, kültürel mirasın korunması ve küresel kültürel ilişkilerin geliştirilmesindeki rolü.
-
Türk Dünyasının Entegrasyonu ve Kazakistan’ın Rolü: Kazakistan’ın Türk dünyasındaki yeri, Orta Koridor, Orta Asya iş birliği, Yol ve Kuşak girişimi.
-
Ekonomik Kalkınma ve Ticaret: Yabancı yatırım, uluslararası ticaret anlaşmaları, ekonomik entegrasyon, küresel piyasaların Kazakistan ekonomisi üzerindeki etkisi.
-
İşletme Yönetimi ve Girişimcilik: Uluslararası iş birlikleri, yerel işletmelerin küresel ortaklarla gelişimi, girişimcilik ve uluslararası iş birliklerinden etkilenen yönetim uygulamaları.
-
Eğitim Politikaları ve Reformu: Müfredat geliştirme, pedagojik yenilikler, stratejik ortaklıklar, ortak derece programları, şube kampüs girişimleri.
-
Teknolojik İnovasyon ve Dijital Dönüşüm:Teknoloji sektörlerindeki iş birlikleri, dijital ekonominin büyümesi, inovasyon ekosistemleri ve uluslararası ortaklıkların teknolojik ilerleme üzerindeki etkisi.
-
Sürdürülebilirlik ve Çevre Girişimleri: Sürdürülebilirlik, çevre koruma, yenilenebilir enerji yenilikleri, sürdürülebilir tarım ve iklim değişikliğinin azaltılmasına odaklanan ve uluslararası ortaklıklardan kaynaklanan ortak projeler.
-
Hukuk Alanında İş birliği: Uluslararası hukuk standartlarının benimsenmesi, yargı reformları, hukuk eğitiminde iş birliği ve uluslararası hukukun ulusal mevzuat üzerindeki etkisi.
-
Sosyal Kalkınma ve İnsan Hakları: Sosyal politika, insan hakları savunuculuğu, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal adalet hareketlerinde uluslararası iş birliği.
Yukarıda özetlenen temaları ele alan makalelerinizi bekliyoruz. Çalışmalarınız; araştırma makaleleri, vaka çalışmaları, politika analizleri, teorik incelemeler, yorum yazıları şeklinde olabilir. Makalelerin ampirik veriler içermesi zorunlu olmamakla beraber, Kazakistan ile ilgili olmalı, uluslararası okuyuculara hitap etmeli; sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmayı teşvik etmede uluslararası iş birliğinin zorlukları ve fırsatlarına ilişkin eleştirel teorik zemin ve pratik çözümler sunmalıdır.
Lütfen makale tekliflerinizi 15 Ocak 2025 tarihine kadar [email protected] adresine gönderiniz. Özel sayı ile ilgili sorularınız için de aynı adresten konuk editörümüzle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için bilig.yesevi.edu.tr adresinden bilig Yayın İlkelerine başvurunuz.
Başvuru bilgileri ve önemli tarihler için bakınız: https://bilig.yesevi.edu.tr/ozel-sayi-cagrisi.html
Özel sayımıza katkılarınızı bekler, iyi okumalar dilerim.
Prof. Dr. Fırat PURTAŞ
Editör
Nasuh Uslu
Central Asia in Regional and Global Policies of Russia and ChinaFrom a realist perspective, there is a power competition between China and Russia and the US-led West. Russian rulers felt that the very existence of Russia was seriously threatened by the advancement of the West in an anarchic system, and they reacted by launching military intervention in Georgia and Ukraine. The efforts of Russian rulers to firmly bind Central Asian countries to Russia through bilateral economic and military relations as well as regional organizations have also been shaped by their struggle to preserve Russian existence against the West.
China’s efforts to bind regional countries to itself through the SCO and the BRI is a power accumulation reaction given by a state that has emerged as a power pole vis-a-vis the dominant power to the possibility of being prevented from strengthening itself within the system. Russia and China’s efforts to act together in regional initiatives have emerged as an effort of balancing the West. Accordingly, China’s becoming more influential in the region has been managed by the two states with the same concern and this has served the interests of regional countries. In this study, Russia and China’s policies towards regional countries and their approaches in regional organizations have been explained and analyzed from the realist perspective.
Keywords: Russia, China, Central Asian states, regional organizations, balancing the West
DOI : https://doi.org/10.12995/bilig.11101 [HTML]
Emre Teğin
Disruption of Pastoral Nomadism: The Impacts of Russian Colonialism on the Kazakh Steppe during the 19ᵗʰ and 20ᵗʰ CenturiesThis study examines the multifaceted impacts of Russian colonization on the Kazakh Steppes during the 19ᵗʰ and 20ᵗʰ centuries. The colonization process caused significant destruction in various fields in the region, including migration routes, livestock herds, socioeconomic life, trade networks, housing and dietary patterns of nomadic communities. Russian expansionism, aimed at establishing control over the steppe, led to the blockage of ancient migration routes and the restriction of nomadic economic resources. The blockage of migration routes, forced transition to capitalism, forced sedentarization and interaction with sedentary life transformed the livestock herds of the nomads. Socio-economic life and trade were restructured by the
Tsardom for reasons such as integration into the Russian Empire market, change of commercial centers and concentration of wealth. The changing structure of pastoral nomadism also led to transformations in housing and diet. Comprehending the complex dynamics of Russian colonialism on the Kazakh Steppe will reveal the destruction of nomadic life by scrutinizing the historical and contemporary sociocultural landscape of the region.
Keywords: Kazakh Steppe, Russian colonialism, sedentarization, pastoral nomadism, Russian colonizers, settler colonialism
DOI : https://doi.org/10.12995/bilig.11102 [HTML]
Metin Çelik & Kenan Aslanlı
Geopolitical Analysis of the Shusha Declaration: Constructing Theoretical Framework in the Regional Order ContextComprehensive relations between Türkiye and Azerbaijan, characterized by the “one nation, two states” discourse, have not only an emotional but also a rational dimension. The Shusha Declaration upgraded bilateral relations to the level of a political and military alliance on cemented rational basis. In addition to advancing of bilateral relations, the Shusha Declaration also contributed to building a new regional order in the Caucasus, Central Asia, and the entire Turkic World, legally and politically. The article attempts to construct a theoretical framework to examine the contribution of the Shusha Declaration on the regional order-building process in the context of regional power dynamics, common identity and ideology, exigent internal and external threats, domestic political transformation, political leadership, and tangible regional cooperation initiatives such as Zangezur Corridor.
Keywords: The Shusha Declaration, Türkiye-Azerbaijan relations, regional order, Turkic World, Zangezur Corridor
DOI : https://doi.org/10.12995/bilig.11103 [HTML]
İbrahim Fevzi Güven & Ali Asker
Unraveling the Rationality of Genocide: A Comparative Analysis of Khojaly and SrebrenicaWithin the scholarly debates in political science and genocide studies, an increasingly prevailing view posits that the most adequate explanation for the occurrence of genocide is the
strategic approach. According to this view, the main impetus behind the decision to use violence against civilians is not irrational barbarism but rational choices to realize strategic
interests. However, how and under what circumstances genocide becomes a rational choice for aggressors in pursuing their strategic objectives has remained largely unexplored. Through a comparative analysis of the cases of Srebrenica and Khojaly, this study seeks to uncover the strategic, political, and ideological factors that underpin the rationale for genocide. The findings show that the viability of genocide as a low-risk option is underpinned by three interrelated factors. These are the recognition of the limited capacity of the victims to mount armed resistance, resulting in a reduced or negligible risk of counterattack; the awareness of the international community’s reluctance to intervene; and the expectation that demographic transformation through ethnic cleansing and genocide could be preserved as a beneficial post-conflict resource.
Keywords: Genocide, Karabakh, Khojaly, massacre, Srebrenica
DOI : https://doi.org/10.12995/bilig.11104 [HTML]
Nesrin Aydın Satar
Bir 19. Yüzyıl Edibinin Portresi: İbn-i Kemal Giritli Süleyman Nüzhet ve Edebî KişiliğiBu çalışma, bugüne kadar neredeyse üzerinde hiç durulmamış bir 19. yüzyıl edibi olan İbn-i Kemal Giritli Süleyman Nüzhet’in (187?- 19??) edebî portresini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Şiirleri, hikâyeleri, makaleleri, telif ve tercüme eserlerine rağmen Süleyman Nüzhet hakkındaki bilgiler, kendisinin yazılarında ve şiirlerinde açık ettiklerinin dışında yok denecek kadar azdır. Dahası, oldukça kısıtlı veriyle şekillenen biyografisi, yazarın eserleri hakkında yanlış ve eksik bilgileri de ihtiva eder. Örneğin, az sayıdaki araştırmada yazarın, kaynaklarda ismi geçmesine rağmen rastlanamayan Şu’ûn-ı Edebiyye isimli kitabından bahsedilir. Süleyman Nüzhet’in edebî görüşleri hakkında bilgiler içeren, yazı ve şiirlerini ihtiva eden bu kitabın asıl adı Bir Şey Değil’dir. Bu makalede hem İbn-i Kemal Süleyman Nüzhet’in hayatına dair bilgilere yer verilmiş hem de kaleme aldığı eser ve yazılar dikkate alınarak edebiyat anlayışı ve edebî yöneliminden bahsedilmiştir. Yazarın, dönemin edebiyat dergilerinde ve Bir Şey Değil isimli kitabında yer alan şiir, makale ve hikâyeleri göz önünde bulundurularak Süleyman Nüzhet’in döneminin edebiyat dünyasındaki yeri değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: İbn-i Kemal Giritli Süleyman Nüzhet, Bir Şey Değil, Muktebes, Mütalâa, edebiyat-ı cedide, Defterdar Kemal Efendi
DOI : https://doi.org/10.12995/bilig.11105 [HTML]
Tevfik Orkun Develi & Mehmet Sait Sütcü
Güneybatı Anadolu’nun Türkleşmesi ve Attouda/Hisar Çevresinde Türk-İslam Döneminin Somut Kültürel Miras ÖgeleriAttouda Antik Kenti, Denizli’nin Sarayköy ilçesi, Hisar (Köyü) Mahallesi’nde bulunan arkeolojik bir tepe yerleşimi ve birinci derece sit alanıdır. Şehrin iskânı, MÖ II. yüzyıla kadar uzanmakta olup neredeyse hiç kesintiye uğramadan günümüze kadar devam etmektedir. Ancak şimdiye kadar arkeolojik buluntular ışığında bölgenin Türk-İslam devrine odaklanan herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmasında, Babadağ dağ sırasında bulunan tepeleri ve vadileri hilal biçiminde kuşatan yedi türbe tespit edilmiştir. Bölgede stratejik olarak batıya geçiş güzergahlarını tutan bu yapıların, İkinci Beylikler Dönemi’ne tarihlenen ve güneybatı Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli roller üstlenen kolonizatör Türk dervişlerine ait oldukları değerlendirilmektedir. Arkeolojik bulgularla tarihsel verileri bir araya getiren bu keşif, bölgenin Osmanlı öncesi Türk-İslam devrine ilk kez ışık tutmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Attouda, Hisar, Kolonizatör Türk dervişleri, Denizli, Anadolu Beylikleri
DOI : https://doi.org/10.12995/bilig.11106 [HTML]
Kubilay Atik, Suat Beylur & Nurlan Kenzheakhmet
From Chinggisid to Modern State: Geopolitics and Sovereignty in Central Eurasia during the 17th and 18th CenturiesThe decline of the Mongol Empire and its successor states led to anarchy in Central Eurasia from the 16th to the 18th centuries. This era saw the fall of the Timurids and the Ming Dynasty
and the rise of new regional powers, including the Kazakhs and Zunggars in Central Asia. Externally, the Manchus, and Russia began influencing Central Asian geopolitics. Meanwhile,
significant political, cultural, and scientific developments were taking place in Europe, alongside the rise of colonialism. Although these trends in Europe began to affect Central Asia,
the regional powers of the time focused more on European technological innovations than on ideas of sovereignty and statehood. With the acceleration of political and culturalinteractions between the East and the West, mapping and related innovations reached Central Asia and soon became symbols of political hegemony. This strategy, adopted by China’s Ming and Manchu Qing dynasties and Russia, was efficiently utilized in the struggle for dominance in Central Asia. This article examines the last attempts of the regional Kazakh and Zunggar polities as independent states to become the hegemon power in the region within the framework of the role of mapping in Russian and Manchu colonial advances, which has not been sufficiently studied yet. Adopting an interdisciplinary approach, this study employs historical methodologies, as well as international relations terminologies and theoretical frameworks.
Keywords: Central Asia, Historical Geography, Maps, Kazakhs, Kazakh Khanate, Zunggars, Cultural interaction
DOI : https://doi.org/10.12995/bilig.11107 [HTML]