Saygıdeğer Okurlar,
Öncelikle bilig’in 89’uncu sayısında değerli çalışmalarına yer verilen meslektaşlarımı başarılarından dolayı kutlar, katkılarının devamını dilerim. Bu sayımızda yer verdiğimiz makalelerin ilgili bilim ve sanat alanlarına önemli katkılar sağlayacağından kuşku duymamaktayım. Yayın kurulu ön değerlendirmelerini geçen, hakem değerlendirme süreçlerinde önemli düzeltmeler alarak yeniden şekillenip gelişen, basım öncesinde dâhi editör titizliğiyle son değerlendirmeleri yapılan bu makaleler tamamen bir takım çalışması ürünüdür. Bu nedenle sadece makalelerin yazarlarına değil, aynı zamanda sayın editörümüze, yayın kurulu üyelerimize, değerli hakemlerimize, dizgi ve baskıda emeği geçen teknik ekibimize içtenlikle teşekkür ederim.
bilig’in en temel hedefi bir süreli yayın olarak sahip olduğu saygınlığı korumaktır. Derginin bu saygınlığının oluşmasında ve güçlenmesinde etkili olan belli başlı öz değerler sadece dergi yönetimi değil, aynı zamanda yazarlar, hakemler ve okurlarımız tarafından benimsenmiş durumdadır. Bu öz değerlerin başında bağımsız işleyiş gelmektedir. Dergiye makale kabul etme süreçleri, yayın kurulu ve hakem değerlendirmeleri bağımsız bir şekilde sürdürülmekte, her türlü karar sadece yayın kurulu toplantılarında verilmektedir. Bu yaklaşım temelinde bir diğer öz değer olan etik işleyiş dergimizin tüm süreçlerinde temele alınmaktadır. Bilimsellik dergimizin işleyişine yön veren önemli bir öz değerdir. Hakemlerimizin titiz değerlendirmeleri çalışmaların bilimsel niteliğine ilişkin kararlar vermemizi sağlamaktadır. bilig’in “dünden daha iyi olma” yaklaşımı çerçevesinde seçicilik önemli bir öz değer olarak derginin saygınlığını güçlendirmektedir. Dergimiz etkili yayın kurulu ve hakem değerlendirme süreçleri sonrasında olası etki düzeyi en yüksek makaleleri seçip yayımlamayı hedeflemektedir. Her yıl artan sayıda aday makale sunulan bilig benimsediği bu öz değerlere uygun işleyişi neticesinde daha az makaleyi yayımlamaktadır. bilig’in saygınlığı akademik çevrelerden aldığı olumlu geri bildirimler yanında yer aldığı önemli ulusal ve uluslararası dizinler tarafından da belgelenmektedir. Dergimiz ULAKBİM TR Dizin’de yer alan önemli bir dergidir ve gelişmekte olan dergiler için bir model olarak değerlendirilmektedir. Clarivate Analytics’in bünyesinde yer alan Social Science Citation Index (SSCI)’teki konumunu ise her geçen yıl daha da güçlendirmektedir. Clarivate Analytics verilerine dayalı olarak bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi’nin SSCI’deki mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeleri aşağıdaki şekliyle özetlemek isterim:
1. Dergimizin 2008-2018 arasında yayımladığı toplam 558 makale SSCI’de erişilebilir durumdadır. Bir yılda ortalama 51 makalenin yayımlandığı görülmektedir. 2018 yılında yayımlanan makale sayısının 44 makale ile sınırlandırılmış olması ve bu sayının aşılmaması yönünde görüş birliği sağlanmış olması önemlidir.
2. Yayımlanan 558 makaleye 216 atıf yapılmıştır. Bu atıfların sadece 23 tanesi dergi içi atıftır (self citation). Kendine atıfın az sayıda olması dergimizin etik işleyişinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.
3. Dergimize atıfların ve etki faktörünün (impact factor) her yıl artış gösterdiği görülmektedir:
2010: 3 atıf Etki Faktörü: 0,00001
2011: 6 atıf Etki Faktörü: 0,00003
2012: 8 atıf Etki Faktörü: 0,072
2013: 17 atıf Etki Faktörü: 0,040
2014: 22 atıf Etki Faktörü: 0,057
2015: 19 atıf Etki Faktörü: 0,047
2016: 40 atıf Etki Faktörü: 0,098
2017: 38 atıf Etki Faktörü: 0,087
4. Yukarıdaki veriler Journal Citation Reports’un ilgili yıllara ait verileridir. 2018 yılı analizi henüz yayımlanmamıştır; ancak 2018 yılı için mevcut veriler üzerinden yayın kurulumuzun yaptığı ön analizde 2018 etki faktörünün 0,10 olması beklenmektedir. bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi’nin her sayısında yayımlanan makale sayısında bir düzenlilik olduğu görülmektedir. Dergimiz bir yılda yayımladığı makale sayısı toplamının 40 makaleyi aşmamasını hedeflemektedir. Dergimizin aldığı atıf sayısı ve etki faktörü az olmasına rağmen, yıllara göre istikrarlı bir artış göstermektedir.
bilig bağımsız, bilimsel, etik işleyişi ve seçiciliğiyle saygınlığını her geçen gün daha da artırmaktadır. Dergimizin “dünden daha iyi olma” yolculuğunda desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.
Prof. Dr. Ali Ekber ŞAHİN
Yayın Kurulu Üyesi
Çin`de akademisyen Liu Zhao tarafından Türkçe Dilbilgisi başlıklı kitabının Çince olarak yayımlanması Çin’de Türkçeye olan ilgiyi göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu yazıda, Çin`deki Türkiye Türkçesi üzerinde çalışanların temsilcisi olan Liu Zhao`un bilimsel çalışmaları, özellikle yeni yayını ve içeriği, önemi, değeri gibi konular tanıtılacaktır.
Anahtar Kelimeler: Akademisyen Liu Zhao bilimsel çalışmaları, Türkçe dilbilgisi, tanıtım
[HTML]