Saygıdeğer okurlar,
Öncelikle güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. Dergimizin 2018 yılı etki değeri (impact factor) Journal Citation Report’ta yayımlandı. Buna göre; 2017’de 0,087 olan etki değerimiz 2018 yılı raporunda 0,132 olmuştur. Dolayısıyla bilig’in etki değeri bir önceki yıla oranla %52 oranında artış göstermiştir.
2018 yılı etki değeri 2016 ve 2017 yılında yayınlanan makalelere SSCI tarafından taranan dergilerde yapılan atıf sayısının, bu iki yıl içerisinde yayınlanan toplam makale sayısına bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Son dönemde her sayıda yayınladığımız makale sayısının 10’u aşmadığı ve atıf sayımızdaki artış eğilimi göz önünde bulundurulduğunda bilig’in etki değerinin önümüzdeki yıllarda da istikrarlı bir şekilde yükseleceği söylenebilir. bilig’in SSCI’deki konumunun güçlendirilmesine yönelik çabalarımızın meyvelerini görmekten mutluluk duymaktayız. Bu neticede öncelikle değerli yazarlarımızın, daha sonra son derece şeffaf ve profesyonel bir şekilde çalışan Yayın Kurulumuzun, belki de hepsinden fazla, dışarıdan gelen her türlü müdahaleyi ve talebi göğüsleyerek bilig Yayın Kuruluna özgür ve bağımsız çalışma ortamı sağlayan Mütevelli Heyet Başkanlığımızın büyük payı vardır.
Bilig’in 90. sayısının yayınlanması ise bir başka gurur verici gelişmedir. 1996 yılından günümüze yayın zamanını hiç geçirmeden, SSCI kriterlerinden taviz vermeden, sürekli artan rekabet koşullarına uyum sağlayarak devam eden 90 sayı bilig’in kurumsallaşmasının ve saygınlığının bir başka göstergesidir.
Yeni sayılar size ulaştığında biz bir sonraki sayımızın hazırlıklarını büyük ölçüde tamamlamış olmaktayız. Ancak bu defa özel bir dosya konusu belirlediğimiz için sizlerden gelecek katkıları bekleyeceğiz. bilig’in Ekim 2019 sayısı “Türk Konseyi’nin 10. Yılında Türk Cumhuriyetlerinin Bütünleşmesi” konu başlığı ile yayınlanacak. Bu konuya ilişkin kıymetli makalelerinizi göndermekte geç kalmayın.
90. sayımızda birbirinden değerli 10 makale bulunmaktadır. Bagdaulet Sizdikov’un Avrasya’da yaşamış Atlı Göçebe Kavimler olan İskitler ve Sarmat’ların savunma silahı olarak metal zırhları ve bu alandaki geliştirdikleri teknikleri ele alan makalesi dikkat çekicidir. Sizdikov’un arkeolojik veriler ve yazılı kaynaklardan istifade ederek hazırladığı makale, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in “Bozkırın Yedi Yönü” başlıklı makalesindeki tezleri destekler niteliktedir.
Nuri Korkmaz ise makalesinde Bulgaristan’da ve Yunanistan’da bulunan Türk/Müslüman azınlığın Soğuk Savaş döneminde maruz kaldıkları sorunları karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. İki farklı ülkede ve Soğuk Savaş şartlarında farklı siyasal sistem altında yaşamış olsalar da Yunanistan ve Bulgaristan’daki
Türk/Müslüman azınlık kendi kimliklerini ve kültürlerini koruma açısından benzer zorluklarla karşılaşmışlar ve benzer baskılara maruz kalmışlardır.
“Fransız diplomatik raporlarına göre 27 Mayıs Darbesi”, “Dilsel Görüntü Kuramı”, “Kazakların Mevsimlik Otlaklara Göç Etme Özelliği”, “Türk Dünyasında Kültür ve Yaratıcı Endüstri Yönetişimi” gibi birbirinden ilgi çekici konularda makalelerin yer aldığı 90. sayımızın faydalı olmasını diler, saygılar sunarım.
Prof. Dr. Fırat Purtaş
Yayın Yönetmeni