Saygıdeğer okurlar,
Bilig’in yeni sayısını istifadenize sunmaktan mutluluk duymaktayız. Nevruz dönemine denk gelen yeni sayımız Nevruz gibi renkli ve bereketli bir içeriğe sahip. Bu sayıda Türklük biliminin her alanından birbirinde değerli 13 makale bulunmaktadır. Memnuniyetle ifade edebiliriz ki, bu makalelerin hepsi alana katkı sunan daha önce hiç incelenmemiş konuları çok alan özgün çalışmalardır.
Önceki sayılarda olduğu gibi bilig – Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi’nin bu sayısında da Türk kültür hazinesinin farklı yönlerine dikkat çeken, Türk dünyasının güncel meselelerine ışık tutan, sosyal bilimlerin temel alanlarından seçkin makaleler yer almaktadır. İlk bakışta tarih, dil, edebiyat, müzik, iletişim, uluslararası ilişkiler ve iktisat alanında makaleler dikkati çekmekle birlikte okuduğunuzda rahatlıkla göreceğiniz gibi birçok çalışma çok disiplinli ve disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmıştır.
İktisat bölümünde iki akademisyen Mehmet Çetin ve Recep Kök’ün hazırladığı “Kırım Savaşı Örneğinde Osmanlı Ordusu’nda Gayrimüslimlerin İstihdamı” başlıklı makale, Zekeriya Işık’ın “Osmanlı İmparatorluğu’nda Kamusal Alanda Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Kimliğiyle Kadın” başlıklı makalesi ve Yahya Yeşilyurt’un kaleme aldığı “Yemen Karasularında Korsanlık ve Osmanlı Devleti’nin aldığı Tedbirler” adlı çalışma çok disiplinli ve disiplinlerarası niteliğiyle dikkat çekici eserlerdir. Bu üç makalenin Tarih alanındaki çalışmalarına yeni bir soluk getiren dikkate değer nitelikte olduğuna inanıyoruz.
Zengin Türk diline ilişkin Amirzhan Rysbayev ve Gulzada Temenova’nın birlikte hazırladıkları “Kazak ve Türkiye Türkçesindeki Anlamca Kaynaşmış ve Deyimleşmiş Fiillerin Anlamsal Yapısı” başlıklı makale Kazakistanlı akademisyenlerin konuyla ilgili birikimlerini ortaya koyan, pek çok örnek deyimin karşılaştırmalı olarak incelendiği özgün bir çalışmadır.
Ebru Davulcu’nun yazdığı “Dalkavuk, Kalem, Davul, Kartal, Cem ve Karasinan Dergilerindeki Reklâm ve İlânlarda Modernleşme ve Değişen Tüketim Kültürü” başlıklı makale, Osmanlı Devleti’ndeki modernleşme çabaları ve bu çabalarla birlikte tüketim kültüründe yaşanan değişmeleri Batı tarzı mizah dergilerindeki reklam ve ilanlar üzerinden incelemektedir.
bilig – Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi’ne katkıda bulunan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyor, yeni sayımızın bilim dünyasına faydalı olması temennisiyle iyi okumalar diliyoruz.
Prof. Dr. Fırat PURTAŞ
Yayın Yönetmeni