Saygıdeğer Okurlar,
2016 yılı UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevî Yılı olarak ilan edilmiştir. Büyük mutasavvıfın adını taşıyan bir uluslararası yüksek eğitim kurumu olarak Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi ve Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından bu kapsamda pek çok etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bunlar arasında Ankara’da gerçekleştirilen Uluslararası Hoca Ahmet Yesevî Sempozyumu en geniş kapsamlısı olmuştur. Ayrıca, Hoca Ahmet Yesevî’nin Divan-ı Hikmet adlı başyapıtı, Fakr-name ve İki Farsça Risale adlı eseri bilim dünyasına kazandırılmış, Hayati Bice tarafından kaleme alınan Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevî kitabının yeni baskısı yapılmıştır. Çocuklar için resimli hikâye kitabı, Hz. Yesevî’nin hayatını konu alan tiyatro eseri yeni nesiller için hazırlanmıştır. Bu faaliyetlerin tamamı, Türk medeniyetini inşa eden öncülerden biri olan Hoca Ahmet Yesevî ve onun mirasının daha iyi anlaşılması ve yaşatılmasına matuf olmuştur.
Dergimizde Hoca Ahmet Yesevî dosyası içerisinde yer alan makaleler de bu amaca yöneliktir. Birbirinden değerli 5 makale Hoca Ahmet Yesevî ve Yesevîliğe ilişkindir. Bunlar arasında İbrahim Kalın’ın kaleme aldığı “Hüküm ve Hikmet” başlıklı makale Sayın Kalın’ın Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından düzenlenen Divan-ı Hikmet Sohbetleri’nde yaptığı konuşma için hazırladığı notlarıdır. Makalede hüküm ile hikmet kavramları üzerinden felsefi bir tartışma yapılarak, Yesevî’nin Divan-ı Hikmet’i, Mevlana’nın Mesnevisi gibi temel tasavvuf metinleri üzerinden Türklerin İslam anlayışı ve dünya görüşü ortaya konmaktadır.
2016 Türk dünyasının UNESCO’su olarak işlev gören TÜRKSOY tarafından ise Yusuf Has Hacip Yılı olarak kutlanmıştır. Buradan hareketle dergimizde Yusuf Has Hacip ve Kutad-gu Bilig ile ilgili makalelere de yer verilmiştir. 2016 yılı boyunca Yusuf Has Hacip ve Kutad-gu Bilig’e dair de pek çok etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bunlar arasında T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın destekleriyle M. Savaş Kafkasyalı ve Gulnisa Jamal tarafından hazırlanan “Kutadgu Bilig Araştırmaları Tarihi” başlıklı eser, bu alanda çalışan akademisyenler için temel kaynak niteliğindedir. TÜRKSOY, İstanbul Türk Ocakları ve Medeniyet Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Yusuf Has Hacib’in Doğumunun 1000. Yılında Kutadgu Bilig konulu uluslararası sempozyumun bildiriler kitabı da aynı nitelikte referans bir çalışmadır.
İslam öncesi Türk gelenek ve inançlarını İslamın temel kaynakları dairesinde mezcederek mutluluk bilgisini; ilim, akıl, adalet ve yardımlaşma ekseninde izah eden Kutadgu Bilig 1000 yıllık eskimeyen bir eserdir. İslamın temel kaynaklarını Türkçe düşünüp, Türkçe anlayıp, Türkçe söyleyen Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevî’nin Divan-ı Hikmet’i ise 8 asırdan bu yana sürekli zenginleşen yaşayan bir hazinedir. Dergimizin, iki büyük şahsiyetin, hayatı ve eserleri ile bilim dünyası tarafından daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamasını diliyoruz. Türklerin tarih boyunca insanlığa ve medeniyete yaptığı eşsiz katkıların artarak devam etmesine yönelik tüm gayretlerin başarılı ve faydalı olması temennisiyle tüm yazarlarımıza ve okuyucularımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.
2017 yılının başta Türk-İslam dünyası olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirmesini diliyor, yeni yılınızı kutluyoruz.
Prof. Dr. Fırat PURTAŞ
Yayın Yönetmeni