Saygıdeğer okurlar
bilig yeni sayısı ile huzurunuzda. Bu sayıda da birbirinden kıymetli dokuz makaleyi istifadenize sunmaktayız. Bu makaleler özellikle kültürel etkileşimin farklı yönlerini ve boyutlarını konu edinen nitelikleriyle dikkati çeken çalışmalardır.
Türkler tarih boyunca farklı toplumlarla ve kültürlerle sürekli etkileşim içerisinde bulunmuş bir millettir. Birbirine uzak coğrafyalara dağılmış olmaları ve farklı tarihi tecrübelerden geçmeleri nedeniyle Türk milleti de kendi için de kültürel anlamda bir çeşitlilik göstermektedir. Sibirya ile Orta Asya, Kafkasya ile Anadolu, Balkanlar ile Orta Doğu’da yaşayan Türk halkları ortak dil, tarih ve kültürü paylaşmakla beraber, kendine özgü kültürel çeşitlilikleri ile de büyük Türk uygarlığının zenginliğine değer katmaktadırlar.
Dalım Çiğdem Ünal’ın Erasmus değişim programı ile Almanya ve Avusturya’da bulunan 56 farklı üniversiteden Türkiye’ye gelen öğrencilerin yazdığı 696 deneyim raporundan yola çıkarak hazırladığı makale, modern zamanlarda Türklerin yabancı kültürlerle olan temasının neticelerini görme açısından çarpıcı bir örnektir.
Cemil Kutlutürk’ün makalesi ise bundan on asır önce Hint kıtasında Müslüman Türk idarecilerin yaptıkları faaliyetlerle Hint dili ve literatürünün gelişiminde oynadığı rolü ortaya koyan bir çalışmadır. Makalede, erken dönem Hindi dilinde yazılan tasavvufi eserler incelenerek Müslümanların Hint dili ve edebiyatına katkı ele alınmaktadır.
Münire Kevser Baş’ın çalışması ise destanların ve eski edebi kaynakların bu sahadaki yeni çalışmaları nasıl etkilediğini konu edinmektedir. Aynı kültür içerisinde dönemler arasındaki geçiş ve etkileşim ise kültürel sürekliliğin anlaşılması açısından önem taşımaktadır.
Najimudinova, Maksüdünov, Özden, Bağırzade ve Tazhibayev’in ortak çalışması ise Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde İşletme eğitimi görmekte olan öğrenciler üzerine uygulanan bir ankete dayalı karşılaştırmalı bir çalışmadır. Türk Konseyi üyesi kurucu dört ülkede, Kırgızistan, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’da geleceğin potansiyel girişimcileri, liderleri ve yöneticileri olan işletme bölümü öğrencilerinin iş etiğine yönelik tutumları ortaya konulmuştur.
Kısaca değindiğimiz bu makalelerin dışında da Orhan Pamuk’un Beyaz Kale romanına yoğunlaşılarak hazırlanmış ve bir Türk yazarın nasıl Avrupalı Oryantalist yazım geleneğini benimsediğini gözler önüne seren makale; Oyun teorisi bağlamında Suriye krizinde Türkiye ve İran’ın politikalarını karşılaştıran çalışma; 15 Temmuz Darbesi’nin toplumsal ve siyasi nedenleri üzerinde duran analiz güncel konuları ele alan eskimeyecek nitelikte çalışmalardır.
Yeni sayımızın hayırlara vesile olması temennisiyle hepinize iyi okumalar dilerim.
Prof. Dr. Fırat PURTAŞ
Yayın Yönetmeni