Saygıdeğer Okurlar,
Sosyal bilimler alanında Türk Dünyası akademisyenlerinin ortak platformu niteliğindeki bilig’in 2016 yılı bahar sayısını sizlere sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Avrasya coğrafyasında baharın adı Nevruz’dur. Bu vesileyle bilig Yayın Kurulu olarak dostluk ve kardeşlik bayramı Nevruz’unuzu kutlar, sağlık ve mutluluklar dileriz.
77. sayımız Nevruz kadar renkli ve bereketli bir içeriğe sahip.Bu sayıda, birbirinden değerli 13 makale yer almaktadır.
M. Akif Kireççi ve Selim Tezcan’ın “Kırım Tatarlarının Geçmişteki ve Günümüzdeki Çıkmazları” başlıklı çalışması Mart 2014’de Rusya tarafından ikinci kez ilhak edilen Kırım’ın otokton halkı olan Kırım Tatarlarının geçmişte ve günümüzde yaşadığı sorunlara odaklanmaktadır. Türk akademisyenlerin gözünden Kırım sorunun nasıl görüldüğü, konuyla ilgili herkesin dikkatini çekecektir.
Meltem Aydın’ın arşiv kaynaklarından istifade ederek hazırladığı “Kaptan-ı Derya Canım Mehmet Paşa” makalesi de Karadeniz’deki Türk-Rus rekabetine ilişkin de yeni bilgiler içeren bir çalışmadır. Aydın, 18. yüzyılın ilk yarısında uzun süre kaptan-ı deryalık görevini yürütmüş bir komutan ve devlet adamı olan Canım Mehmet Paşa’nın kişisel tarihi üzerinden dönemi ve dönemin önemli gelişmelerini ele almıştır.
Baktybek Isakov ise çok başarılı bir sözlü tarih çalışması ile Kırgızistan örneğinden hareketle Sovyetler Birliği’nde merkezi yönetimin geleneksel toplum yapıları ile nasıl bir ilişki içerisinde olduğuna ışık tutmuştur. İsakov’un vardığı sonuç Sovyet tarih yazımının tezlerini çürütür nitelikte bir özgünlüğe sahiptir. İsakov, iddia edilenin aksine Sovyetler Birliği’nin Orta Asya toplumlarını dönüştürmede başarılı olamadığı, aksine istikrar ve kalkınmayı feodal yapılarla işbirliği içerisinde sağlayabildiğini ortaya koymaktadır.
Kubilay Yazıcı’nın “Yeni Türk Devletlerinin Posta Pullarında Türk Kimliği ve Kültürü” başlıklı makalesini okuduğunuzda Türk Cumhuriyetlerinin ulusal kimlik inşası sürecinde tarihî, kültürel, coğrafik motiflerin posta pullarına nasıl yansıdığını göreceksiniz.
Sezen Kılıç, Alman Deniz Ataşesi Humann’ın Enver Paşa’ya yazdığı yirmi iki mektubu analiz ederek, 1915 yılı içerisinde Türk-Alman ilişkilerindeki gelişmeleri ve belli başlı konuları değerlendirmektedir.
Onur Güneş Ayas’ın, müzik sosyoloji açısından Rus ve Türk müziğindeki modernleşme deneyimlerini kıyasladığı makalesi Rus modelini örnek aldığı iddia edilen Türk Musiki İnkılabının başarısız olma nedenlerini ve doğurduğu olumsuz neticeleri görme açısından faydalı bir çalışmadır.
Kadir Murat Altıntaş’ın “Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Türk El Sanatkârlarının Karşı Karşıya Bulunduğu Ticari Sorunların Analizi” başlıklı makalesi ise somut olmayan kültürel miras unsurlarından biri olan el sanatlarının korunmasında önemli rol oynayacak kültür endüstrisinin yaratılmasında karşılaşılan sorunları ele almaktadır.
Gülbanu Koshenova, makalesinde Kazakistan’ın Taraz şehrinde bulunan erken Karahanlı dönemi eserlerinden olan Babacı Hatun Türbesini, Türk-İslam türbe mimarisindeki benzeri örnekleri ile karşılaştırmalı bir şekilde incelemektedir.
2016 yılının son sayısını Hoca Ahmet Yesevi Özel Sayısı olarak yayımlama konusundaki çalışmamız devam etmektedir. Hakem sürecinin alacağı zamanı da göz önünde tutarak makalelerinizi gecikmeden göndermenizi hatırlatmak isteriz.
Tüm yazarlarımıza ve okuyucularımıza en iyi dileklerimizi sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Prof.Dr. Fırat PURTAŞ
Yayın Yönetmeni