Yayın Değerlendirme / Book Reviews: Başak Kuzakçı. Soğdlar ve Türkler: İpek Yolu’nun Tüccarları ve Hâkimleri. Vakıfbank Kültür Yayınları, 2023.


Yayın Değerlendirme / Book Reviews: Başak Kuzakçı. Soğdlar ve Türkler: İpek Yolu’nun Tüccarları ve Hâkimleri. Vakıfbank Kültür Yayınları, 2023.


Buket Nur Kırmızıgül Şimşek


ÖZET
İranî halklardan biri olan Soğdlar, Eski Türklerle sıkı ticari, siyasi, kültürel, dinî temaslar içinde olmuş ve İslam öncesi Türk devlet ve topluluklarına derinden tesir etmiş bir halktır. 10. yüzyıldan itibaren tarih sahnesinden kaybolan bu halk, bilhassa ticari etkinlikleri ile tanınmıştır. Eski Türklerin Budizm, Maniheizm gibi dinleri benimsemesinden, Uygur alfabesinin kullanılmasına kadar tarihimizde yer etmişlerdir. Bu nedenle Türklerle iç içe yaşamış Soğdların dili, kültürü ve tarihi üzerine yapılan ve yapılacak çalışmalar Türkoloji çalışmaları için de önem arz etmektedir. Bu yazıda Türk-Soğd ilişkileri üzerine yapılmış önemli bir yayının değerlendirmesi yapılmıştır.


ABSTRACT
Sogdians, one of the Iranian peoples, had close commercial, political, cultural, religious contacts with the ancient Turks and deeply influenced the pre-Islamic Turkic states and communities. From the 10th century onwards, this people disappeared from the stage of history and were especially known for their commercial activities. From the adoption of religions such as Buddhism and Manichaeism by the ancient Turks to the use of the Uighur alphabet, they have taken a great place in our history. For this reason, studies on the language, culture and history of the Sogdians who lived intertwined with the Turks are also important for Turcology studies. This article introduces an important publication on Turkish-Sogdian relations.


ANAHTAR KELİMELER: Eski Türk Tarihi, Soğdlar, Eski Türkçe, Soğdca, Türk-Soğd İlişkileri


KEYWORDS: History of Ancient Turks, Sogdians, Old Turkic, Sogdian Language, Turco-Sogdian Relations


DOI :  [PDF]